Circulaire ingrediënten

Voerwaarts heeft veevoergrondstoffen in categorieën ingedeeld in het ‘circulair voer spectrum’. Voor het circulaire voer worden grondstoffen gebruikt uit de groepen 1 tot en met 4.

De circulaire ingredienten voor het veevoer worden door een partner ingezameld. Resten van brood, knäckebröd, deeg, biscuits, chocolade, ontbijtgranen, zoetwaren, chips, pasta, gebak, vleesvervangers en snacks zijn bij Voerwaarts de basis voor uitgebalanceerd circulair diervoeder.

Circulaire grondstoffen en de gerelateerde humane voeding

Broodmeel
Broodmeel is een mix van rest- en retourproducten. Een belangrijk component is niet-verkocht dagvers brood uit supermarkten. Wanneer deze retour in het distributiecentrum komen, worden ze machinaal uit de verpakking gehaald en verkruimeld. Ook resten van productie van ontbijtkoek, pretsels of kant-en-klare pannenkoeken die uiteindelijk niet de goede kleur blijken te hebben en daarom niet verkocht kunnen worden, komen in broodmeel terecht. Het kan ook gaan om deeg of meel dat overblijft bij opstarten en stopzetten van bakkerijmachines en kruimels van het snijden van brood.

Knäckebröd
Knäckebrödmeel is een reststroom, het zijn de opstart- en snijverliezen en breuk van crackerbakkerijen.

Hagelslag reststroom   
Opstartverliezen, kleurafwijking en afzeefsel hagelslagproductie

Chips reststroom
Opstartverliezen en afzeefsel chipsfabriek

Uitvalstroom vega-producten
Afkeurstroom van productie vleesvervanger

Tarwegries
Restproduct van (‎wit)brood of tarwebloem. Tarwegries ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwekorrels. Tarwegries bestaat uit de schil van de tarwekorrels en uit een korreldeeltjes waar het meellichaam (endosperm) grotendeels is verwijderd. De kwaliteit van tarwegries is afhankelijk van het aandeel bloem (zetmeelrijk) dat achter is gebleven. Tussen maalderijen bestaan grote verschillen. De tarwegries die in onze producten wordt gebruikt heeft west Europese herkomst.

Moutkiemen
Reststroom van mout voor bier; kiemwortels van gekiemd graan. Moutkiemen ontstaan bij de productie van bier uit granen (meestal gerst). In de mouterij wordt de gerst, na inweken, tot kieming gebracht en vervolgens geëest (gedroogd) en sterk verhit waarna de kiemen verwijderd worden. Deze kiemen  zijn relatief eiwitrijk en worden gedroogd en geperst tot pellets.

Suikerbietenpulp
Restproduct van onder meer pannenkoekstroop en suiker

Palmpitschilfers
Reststroom van palmvet dat gebruikt wordt in margarine en frituurvet

Rietmelasse
Bijproduct van de suikerbereiding uit suikerriet
Melasse is de stroop die overblijft na de bereiding van suiker uit suikerriet. Melasse is nog altijd zeer suikerrijk (ca. 45%). Melasse wordt toegepast in voeders voor dieren om het suikergehalte en om de bindende eigenschappen die voor het maken van een korreltje of brokje handig zijn. Een overdaad aan melasse in de voeding kan zorgen voor de dunne mest bij de dieren.
Tags: melasse, melassestroop, rietmelasse, bietmelasse, suikerbietmelasse,

Haverdoppen
Graankaf van haver dat voor havermout is gepeld

Maisgluten
Reststroom van maizena, dextrose, en suikers in frisdrank

Zonnebloemzaadschroot
Reststroom van zonnebloemolie; ingrediënt in margarine, halvarine en spijsolie.
Zonnebloempitten bevatten tot wel 40% olie. De olie wordt door extractie uit het zaad gewonnen. Hiervoor wordt het zaad vaak eerst geplet of gepeld (ontdoppen). De mate van ontdoppen bepaalt de hoeveelheid schilletjes (voornamelijk ruwe celstof) in het eindproduct en beïnvloed daarmee de voederwaarde van de zonnepitschroot. zonnebloemzaadschroot is een eiwitrijk product toepasbaar in voeders voor alle landbouwhuisdieren. Zonnebloemzaadschroot wordt ook wel afgekort tot zonneschroot, zonnepitschroot, zonnebloempitschroot.

Raapkernmeel
Raapkernmeel is reststroom van koolzaadolie dat voor humane consumptie wordt gebruik. Het is een ingrediënt in halvarine en spijsolie. Bij koolzaadolie voor humane consumptie wordt het zaad eerst gepeld en ontdaan van de (bittere) schil. Raapkernmeel is wat anders dan raapschroot. Dat is in hoofdzaak een restproduct  van bio diesel B7. De 7 betekent 7% plantaardige bijmenging.

Weipoeder
Restproduct van de kaasbereiding

Citruspulp
Schillen en vruchtvlees, overblijfsel  van citroen- en sinaasappelsap

Lijnzaadschilfers
Perskoek die overblijft als uit lijnzaad lijnolie wordt geperst. Lijnolie wordt o.a. als spijsolie verkocht.

Johannesbrood
Aan de Johannesbroodboom groeien peulen. Van de pitten in de peulen wordt ohannesbroodpitmeel gemaakt, een ingrediënt in o.a. babyvoeding. De resten van de peul zijn zetmeelrijk en worden als ‘johannesbrood’ gebruikt in diervoeders.

Pindaschroot
Eiwitrijke perskoek die overblijft als uit grondnoten (pinda’s) olie (arachideolie) wordt geperst. Arachideolie wordt als spijsolie verkocht.

Biergist
Biergist is net als bierbostel een reststroom die vrijkomt bij het brouwen van bier bij bierbrouwerijen. Biergist bevat veel eiwit met een hoogwaardig aminozuren patroon.

Schelpengrit
Schelpengrit zijn de schelpen van oesters en mosselen. Schelpengrit is een goed opneembare calciumbron.